Teadus.. muusika asemel

Category Estonian

Date 14·07·11

An old radio, two vases and a pink lamp on a table

Mul on olnud elus perioode, mil olen muusika kuulamise täielikult minetanud - see ei ole üks neist. Aega mul pole ja seega pidin ka oma huvivaldkonnad selle tõsiasjaga kohandama. Esteetiline akustikatasand mängib endiselt mu elus tähtsat rolli - on üheks peamiseks mahalaadimise ja puhkuse vormiks. Jalgrattasõidul ja hetkedel, mil pole võimalik oma mõtteid aktiivselt kirja panna, eelistan pigem kuulata teiste omi ning seda audioraamatute ja podcastide näol.

LibriVox pakub tasuta raamatuid, kuid peatükiti vahelduv hääleomanik muudab kohati kogemuse huvitavaks, teinekord häirib jälgimist. Note to self: peaks mõne parema teenusepakkuja leidma...

Kokkusaamised toimuvad öösiti ülikooli raamatukogu ovaalse lauaga kaminasaalis, lektoreiks on kultusõppejõud erinevatest maailma ülikoolidest. Ise nimetavad nad seda kõike Ööülikooliks. - ühest unenäost

Raadio Ööülikool sai alguse 1999. aastal ning seda, toimetaja Jaan Tootseni sõnul, praktiliselt tänavalt. Praeguseks on neil üle 150 jutustaja ning saated valmivad ühes Eesti parimas helistuudios, Eesti Raadio kuuldemängude stuudiokompleksis.

Radiolab pakub väga omamoodi atmosfääri maailmaga tutvumiseks teise nurga alt. Saatejuhid Jad Abumrad ja Robert Krulwich jutustavad värvikaid lugusid teaduse, filosoofia ja inimkogemuse ääremailt. Radiolab toodab kahes pikkuses ajaviidet - ühele konkreetsele loole keskenduv lühisaade ning laiemalt nähtust läbi kündev tunnine tükk.

Täiesti juhuslikult suvalist linki last.fm'is järgides sattusin ma TWiT podcast-võrgustiku otsa, kust hetkel võib kokku leida 34 teaduse, tehnika või what not teemalist saadet, mis vastukaaluks eelnevatele, sisaldavad audiole lisaks ka video võimalust (eriti nüüd oma uue stuudio võimekusega) - hetkel jälgin neist kolme:

Futures in Biotech uurib koos bioloog Marc Pelletier'ga teadust, mis ehitab ümber maailma ja meid endeid. Tema külalisteks on teadlased, kes avavad inimkonnale järgmise tehnoloogilise ajastu ukse.

Omanimeline this WEEK in TECH on võrgustiku juhi ja ajakirjaniku Leo Gordon Laporte programm, mis sisaldab Leo sõpru ja külalisi pakkumas humoorikat kuulamist ning käsitlust tehnika ja interneti maastikul.

Ma pean tunnistama, et pealkiri Dr. Kiki's Science Hour kõlab tõesti umbes nagu midagi mudilastele. Saatejuhiks on neurofüsioloog, küll aga lapselikult rõõmsameelne ja elav, Dr. Kirsten Sanford, kes lahkab ühe tunni lõikes juhtivate teadlaste ajusid, kattes küsimustega kliimamuutustest mõjutatud süvavee elanikud ja JWST optika nanotehnoloogilised tippsaavutused.

PS. Kuna mu kaamera ootab juba üle kuu aja kruvisid, siis pildivalikus pidin pöörduma järjekordselt arhiivi poole. Tervitusi aastasse 2006.